Tagi

, ,

Czasami nie ma rady i trzeba na stół postawić coś dla łasuchów. Zdarza się tak podczas różnego rodzaju świąt i uroczystości albo po prostu wtedy, gdy masz ochotę na coś słodkiego. Jedzenie dietetyczne i zdrowe wcale nie musi być niesmaczne. Ten tort jest po prostu przepyszny! Nie ma w nim glutenu oraz zwykłego, białego cukru.
A oto przepis:

CIASTO
– 300g zmielonych orzechów włoskich – zmieliliśmy je w blenderze, nie na mąkę, ale tak, żeby było czuć lekkie grudki
– 8 jajek
– 250g cukru kokosowego, trzcinowego lub ksylitolu – zmielić na puder
– 2 łyżki mąki kokosowej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)

Żółtka należy zmiksować z cukrem, dodać proszek, mąkę i orzechy. Wymieszać. Ubić pianę z białek i delikatnie połączyć z masą orzechową.

Tortownicę o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać na nią ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 55-60 minut.

KREM:
– 200g masła
– 1 jajko 
– 1/4 szklanki mleka kokosowego lub innego roślinnego – najlepsze jest to samodzielnie wykonane, my użyliśmy mleka kokosowego z puszki.
– 1/2 szklanki cukru kokosowego, trzcinowego lub ksylitolu – zmielić na puder.
– 2 łyżeczki ciemnego kakao

Masło utrzeć. W rondelku podgrzać (nie gotować) mleko z cukrem i jajkiem. Ciągle mieszać, aż krem zgęstnieje. Po wystudzeniu dodać do masła, miksując dodać kakao.

POLEWA:
– 1 tabliczka mlecznej czekolady dobrej jakości
– 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
– 6 łyżek mleka kokosowego

Czekoladę rozpuszczamy w rondelku z mlekiem, mieszamy, uzyskując gładką polewę.

Wystudzone ciasto przekroić na dwie równe części. Przełożyć kremem. Wierzch posmarować  przestudzoną polewą i ozdobić połówkami orzechów włoskich. Wstawić na co najmniej pół godziny do lodówki.

Smacznego 🙂