Jesień, to okres w którym infekcje i przeziębienia dopadają wiele osób. Wirusy szaleją, jak muchy latem na polnej łące. No to trzeba znaleźć jakiś sposób, żeby się nie dać, zwłaszcza, że dodatkowo osłabiamy swój organizm intensywnie trenując. My znaleźliśmy! To sekretna mikstura czosnkowa babci Pelagii. Babcia zawsze miała super sposoby na poprawę zdrowia.

Przepis

Składniki:
– 400ml wody,
– 7 dużych ząbków czosnku dobrej jakości (najlepiej polski, z ekologicznej uprawy),
– 3 solidne kawałki imbiru (ok. 200 g),
– 2 cytryny (najlepiej niewoskowane, bio),
– 2 łyżki miodu naturalnego.

Zagotować 400 l wody, wystudzić do takiej temperatury, żeby była mocno ciepła, ale nie parzyła. I uwaga: letnia to nie jest odpowiednia temperatura!Przelać wodę do litrowego słoika. Gdy się studzi obrać czosnek, przecisnąć przez praskę lub drobniutko pokroić. Imbir pokroić w drobną kostkę. Wycisnąć sok z cytryn – pestki można wsadzić w ziemi, będzie z tego ładna zielona roślinka na wiosnę. W ciepłej wodzie mieszamy miód, aż do rozpuszczenia. Teraz dodajemy sok z cytryn, czosnek i imbir.Mieszamy wszystko i przykrywamy słoik gazą lub ściereczką odstawiając na 24-30 godzin w nieprzewiewne i ciepłe miejsce.Po tym czasie należy wszystko przecedzić przez gazę lub sitko i przelać do butelki wcześniej wyparzonej. Miksturę przechowujemy w lodówce i pijemy po łyżce rano i wieczorem.

Druga opcja – hardcore: całą zawartość słoika lekko zmiksować i zajadać bez przecedzania.
Zdrowia i smacznego!